Family in Dubai

SHOPPING MALL

 

BurJuman

Ett mall som har satsat på shoppare med näsa för lyx. Den allra mest hängivna fashionista finner här lyckan. Man hittar de mest exklusiva märkena och färre av budgettalternativen. Här lyckades jag för en tid sedan komma över en åtråvärd papperspåse ifrån Cartier, genom att fråga efter en broschyr. Jag kunde sedan stolt trippa runt med denna bedårande, lilla, röda påse, chict svajande i handen och uppleva ett begynnande intresse för min person i andra butiker av samma genrer.

Ligger i Bur Dubai

Öppettider: Sön-ons 10-22, tor-lör 10-24

Telefon: (+ 971) 4 352 0222

www.burjuman.com

 

Deira City Center

Ett av de första mallen i Dubai. Här finns i stort sett alla typer av affärer och alla Dubais nationaliteter finns representerade. Varorna kan vara lite billigare än på ovanstående ställen och här känner man att man är i Mellanöstern.

En Carrefour mataffär finns här.

Ligger på Al-Garhoud rd, Deira

Öppettider: Sön-ons 10-22, tor-lör 10-24

Telefon: (+ 971) 4 

www.deiracitycentre.com

 

Dragon Mart

Är man ute efter något ”made in China” som är oanständigt billigt skall man utan tvekan ta sig till Dragon Market. Detta är ett drakformat mall som är 1,2 km långt och variationen på varor är enorm. Man hittar i princip allt men räkna inte med god kvalité. Det gäller att vara laddad med en stadig måltid i magen för gott om restauranger finns det ont om… Detta mall kan kallas Dubais Chinatown. Det finns inget ställe utanför Kina där man hittar fler kinesiska handlare än här.

En mataffär av franska märket Auchan finns här.

Ligger längs vägen till Hatta.

Öppettider: Dagligen från 10-23.

Telefon: (+ 971) 4 368 7205

 

Dubai Festival city

Ännu ett jättekomplex. IKEA finns här, liksom en stor leksaksaffär Toys `R´ us och Marks & Spencers.

Inom området finns även ACE affär som är fullt av spännande hemelektronik, ökenutrustning och annat som män kan tänkas vara intresserade av.

En Panda mataffär hittar man här.

Öppettider: Sön-ons 10-22, tor-lör 10-24

Telefon: (+ 971) 4 232 5444

www.dubaifestivalcity.com

 

Dubai Mall

Ja, vad säger man? I Dubai finns numer inte bara världens högsta byggnad och världens lyxigaste hotell utan även världens största shoppingmall.

Här finner man, bland andra, gamla och anrika Les Galeries Lafayette och Bloomingdales. Paris och New York på samma ställe.

I Shoppingpalatset har man låtit bygga världens största inomhus guldsouk. De allra mest exklusiva juvelmärkena till de något billigare finns representerade. Souken är mycket vacker med utsmyckade tak och väggar.

Skulle man mot förmodan finna shoppingen långtråkig kan man ägna sig åt ett av världens största akvarium. Man behöver inte betala inträdet utan nöja sig med att beundra de 33 000 fiskarna och havsdjuren från utsidan. Vi stirrade rakt in i sandtigerhajens öga och var glada att vi hade en tjock glasvägg mellan oss och honom. Stora stingrockor simmade obekymrade förbi pappa haj. Vill man betala för att titta ännu närmare på dessa "firrar" går det bra. Det finns en tunnel som man kan promenera genom och studera dem på riktigt nära håll. I den biljetten ingår även ett besök i Discovery Center. Det är en inomus regnskog som berättar om djuren i regnskogen och i havet. Man får god information av de olika guiderna och man kan även få känna på t ex en sjöstjärna. I Dubai är vi lite svältfödd på bra zoologiksa trädgårdar så detta besök uppskattades av både barn och vuxna

När vi väl sett oss mätta på alla vackra fiskar gick vi till den stora isrinken. Där fick jag för första gången se kvinnor, iklädda abbaya, åka skridskor.

Barnen kan ha roligt på Kidzania. En stor lekpark där barn från fyra år och uppåt kan spela rollspel och leka alla tänkbara yrken som vi vuxna har. Det är dyrt men mycket välgjort.

En Waitrose mataffär finns här som är öppen alla dagar mellan kl. 8-24.

Organic Store finner ni i bottenavdelningen.

Ligger vid Burj Khalifa, världens högsta torn.

Öppettider: Dagligen från 10-24.

Telefon: (+ 971) 4 3627500

www.thedubaimall.com

 

Dubai Outlet Mall

Detta är Mellanösterns första “outlet”.

Nu är det emellertid så att många varor är så pass mycket billigare i Dubai att man inte behöver kämpa sig ända bort till detta ”outlet”. Tar man sig ändock dit finner man en mängd butiker med lockande priser ibland med vad de själva påstår, 90 % rabatt på ordinarie pris. Mallet är inte så trevligt som t ex Mercato men betydligt större. Här finns t ex Juicy Couture till en löjligt liten peng. Plaggen som säljs känns inte alltid som ”sista skriket”, de kan ha en säsong på nacken. Själv kom jag, i alla fall, nöjd hem med bland annat ett par ursnygga skor från Salvatore Ferregamo för ynka 300 kronor.

Ligger i Dubailand vid Route 66, Dubai - Al Ain motorväg

Öppettider: Sön-ons 10-22, tor-lör 10-24

Telefon: (+ 971) 4 367 9600

www.dubaioutletmall.com

 

Ibn Battuta Mall

Ibn Battuta Mall är uppkallat efter en arabisk upptäcktsresande som verkade på 1300-talet. Det är ett trevligt mall som är indelat i olika världsdelar. I taket är det målat en stjärnhimmel och inredningen för tankarna till en gammal souk (marknad). Alla affärerna ligger på ett plan vilket innebär att man får mycket motion om man vill ta sig från den ena ändan till den andra. Det är sällan överbefolkat så hit kan man åka även på en fredag och komma hem med förståndet i behåll.

En stor Geant mataffär finns här.

Ligger längs Sheik Zayed Road, Jebel Ali

Öppettider: Sön-ons 10-22, tor-lör 10-24

Telefon: (+971) 4 362 1900

www.ibnbattutamall.com

 

Mall of the Emirates

Här finns verkligen allt en shoppare kan önska sig till och med ett lyxigt hotell (Kempinski) om man behöver sova över. Det finns en teater med 500 sittplatser, 70 olika restauranger, 14 biografer och 400 affärer. En enorm lekavdelning för barn och vuxna. Man har alltså sysselsättning en hel dag om man så önskar.

En sann fashionista bör besöka mall of the Emirates. Mallet är uppdelat på tre våningar. Allra längst upp hittar man inredning, på andra våningen likaså plus de allra mest exklusiva märkena, en del av dem är samlade i en flygel döpt till Rodeo drive. Har man med den stora plånboken så finns det makalösa juveler att inhandla. Längst ner finns mataffären och märken med något lägre status som t ex H&M. 

En stor Carrefour mataffär finns här.

Ligger längs Sheik Zayed Road. Interchange 4

Öppettider: sön-ons 10-22, tor-lör 10-24.

Telefon: (+ 971) 4 409 9000, Ski Dubai (971 4) 409 4000, Magic Planets (971 4) 341 4444, Carrefour (971 4) 409 4899, CineStar Cinema (971 4) 341 4222

www.malloftheemirates.com

 

Mercato

Dubais första riktiga shoppingcentrum och kanske det vackraste men långt ifrån det största. Stämningen är behaglig och lugnare än på många andra ställen. Genom ett enormt glasfönster i taket strömmar solljuset in och man får en känsla av att vara ute. Ett ställe jag själv gärna åker till när shoppinglusten kommer. En god lunch och gott bröd hittar man hos den franska restaurangen Paul´s.

En Spinney´s mataffär finns här som är öppen alla dagar mellan kl. 8-22.

Ligger längs Beach Road.

Öppettider: sön-tor 10-22, fre 14-22.
Telefon: (+ 971) 4 344 4161

www.mercatotowncentre.com


Souken på Madinat Jumeirah

Se rubrik:  SOUK

 

Time Square

Vad som lockar oss till lilla mallet Time Square är att man hittar en enormt välsorterad Sharaf DG butik. Här säljs allt inom hemelektronik, vitvaror, annorlunda och trevliga leksaker, alla hushållsmaskiner man någonsin kunnat drömma om och en och annan onödig pryl som megastora massagefåtöljer. I detta mall finns även Jysk bäddlager och en butik som säljer Dux sängar med tillbehör. Leksaksaffären Toys R Us hittar ni också och ofta är det mindre folk här än på andra mall. Det finns ovanligt nog ingen bra mataffär utan bara en litet krypin som säljer det allra nödvändigaste.

Ligger längs Sheik Zayed Road mellan interchange 3 och 4.

Öppettider: Sön-ons 10-22, tor-lör 10-24

Telefon: (+ 971) 4 341 8086

www.timessqaurecenter.ae

 

Wafi

Wafi Mall är en del av det enorma Wafi komplexet, “a city within a city”. Här kan den allra mest kräsna shopparen få sina behov tillfredställda. Wafi har satsat på att vara ett mall med bara de mest exklusiva märkena, haute couture. Det är behagligt svalt, elegant och ur högtalarna strömmar avkopplande loungemusik. Många gillar verkligen Wafi fast själv tycker jag att detta ställe är ganska trist.

Arkitekten har hämtat inspiration från Egypten och mallet består av tre glaspyramider som sprider dagsljuset i shoppingpalatset under dagtid.

Det finns över 300 affärer med internationellt kända märken som Chanel, Versace, Robert Cavalli, Jaegar, Chopard, Mont Blanc, Panerai, Tiffany & CO, till och med Marks & Spencers har lyckats få en plats i solen.

Man hittar här som på många andra mall, inte bara restauranger och caféer utan även gym, spa-anläggningar och fem-stjärniga Raffels hotell. Vill man avsluta sin shoppingtur med att pruta på hantverk på en souk så är det lätt ordnat. Det finns 150 soukar (marknadsstånd) via en promenad genom Raffels hotell.

Slutligen, om man har krafter kvar, kan man gå på nattklubb. Vägg i vägg finns det några bra (sägs det) klubbar som: Vintage, Seville´s, Carters, Ginseng och Plan B.

Ligger i Umm Hurair.

Öppettider: Sön-ons 10-22, tor-lör 10-24

Telefon: (+ 971) 4 324 4555

www.wafi.com

 

Dubai Marina Mall

Ett ganska litet och lugnt mall som ligger längs med Shejk Zayed road vid marinan.  Alla butiker har ännu inte öppnat och man behöver verkligen inte trängas. Glädjande nog hittar man här lite andra roligare märken än vad man är van vid. Vi har särskilt blivit förtjusta i Juicy Couture (finns till viss del även på Dubai Outlet Mall), Desigual, Mamas & Papas (har bland annat snygga mammakläder) och Dyrberg /Kern (danska snygga modesmycken). 

För barnen finns leklandet Favourite Things.

Blir man hungrig finns bland andra belgiska kedjan: Le Pain Quotedien (köp med en rejäl surdegslimpa hem och njut!). 

För veckohandlingen erbjuder engelska Waitrose ett fräscht sortiment av dagligvaror.

Öppettider; Sön-ons 10-22, tor-lör 10-24

Telefon; (+971) 4 36 10 00

www.dubaimarinamall.com