Family in Dubai

Vad vill du ha i glaset?

Vin?


 

Dubai har den mest liberala synen på alkohol av emiraten. Hotell får servera alkohol. Restaurangerna försöker att knyta ihop sig med ett hotell för att få servera vin och sprit. Inte alla restauranger har alkoholrättigheter.

Du kan inte köpa alkohol i mataffärerna men det finns två licensierade spritbutiker. Du kan där ansöka om spritlicens. För att få en spritlicens måste du vara bofast i Dubai och icke muslim. Du hämtar ett ansökningsformulär på en av de två licensierade spritbutikerna i Dubai, A&E eller M&M. Fyll i ansökan samt be ditt företag stämpla och signera, lämna in den i spritbutiken tillsammans med en kopia av ditt pass, kopia av ditt visum, kopia av ditt anställningskontrakt, kopia av hyreskontrakt samt 2 passfoton. Det kostar ca 150 dhr. Spritbutiken kommer att kontrollera med Dubai Polis allt är i ordning och slutligen överräcka licensen till dig. Du kommer att få handla för en viss summa varje månad beroende på din lön. Licensen förnyas varje år.Tycker du att det låter krångligt? Det finns andra alternativ (förutom att bli nykterist). Man kan t ex handla på flygplatsen ett begränsat antal flaskor när man kommer tillbaka från någon resa. Du kan handla i något av de närliggande emiraten. En populär affär ligger bredvid vattenparken ”Dreamland” in Ras Al Khaima. De har ett stort sortiment och bra priser. Du skall vara medveten om att det är olagligt att transportera alkohol i UAE. I Sharjah är de mer konservativa så tänk på det om du passerar igenom emiratet efter en tur till Ras Al Khaima.  

 

Vatten?Vatten är viktigt i UAE. Dubai är egentligen bara öken, för att lyckas med att få öknen att grönska går det åt ofantliga mängder vatten, 150% mer per person jämfört med i USA. Grundvattennivån har minskat med 1 m/år de senaste 30 åren. Då vattennivån sjunker drar saltvatten närmare in för att fylla gapen. Det påverkar odling och jordbruk negativt. För att kunna serva folket i Dubai med vatten har en mycket stor avsaltningsanläggning byggts i Jebel Ali. Man kan dricka kranvattnet men det är destillerat och klorerat, vilket inte är särskilt nyttigt i längden. Kroppen behöver både salter och mineraler vilket inte alls finns i kranvattnet som är avsaltat havsvatten. Köp vatten på flaska istället. Man kan abonnera på vatten. Det innebär att man får stora ”buteljer” med vatten (c:a 19 liter/st) levererade vid dörren. Det finns flera företag som levererar och de ”knackar dörr” när man är nyinflyttad. Ni köper de första buteljerna (normal familjeförbrukning är 2 st/vecka) och sedan byter företaget ut de tomma flaskorna mot nya. Ni ställer dem utanför dörren, betalar 9 dhr/butelj och de byter på en bestämd dag. Till dessa buteljer kan ni köpa ”vattenställning” som ni sätter buteljen på eller så köper man bara en simpel pump. Dessa ställningar och pumpar finns i de större mataffärerna och tillbehörsaffärer som t ex ACE, Sharaf DG. Det har förekommit diskussioner i tidningarna om vattnets påverkan på hår och hud.