Family in Dubai

Al Bastakiya 

Detta är ett område vid creeken nära Dubai museum som är pittoreskt med en bohemisk charm. Skuggan är behaglig och känslan är fridfull jämfört med trafiken utanför. Många gamla hus från slutet av 1800 ligger samlade i en klunga. Namnet kommer ifrån ett område i södra Iran från vilket handlare kom till Dubai. De bosatte sig här vid havets inlopp.

Innergårdarna kännetecknas av vindtornen, Barjeel. Tornet drar åt sig den varma luften i byggnaden och får den att sippra ut, medan den svalare brisen utifrån dras ner i tornet och sprider sig i rummet. En tidig form av air-condition.

Man kan besöka de flesta av husen och finner då gallerier, små butiker, kaféer, en restaurang och t.o.m. ett litet hotell.

Bastakiya har blivit renoverat och tillhör nu en av de få autentiska byarna i Förenade Arabemiraten. Ta en kopp kaffe på det mysiga kaffét på en av innergårdarna och njut av lugnet som råder. 

www.dubaihistoric.ae

Telefon: 04 353 9090   


Mysigt kaffe i Al Bastakyia

 


Shejk Saeeds hus

Shejk Saeed bin Maktoum Al Maktoum styrde Dubai 1912-1958.  Under denna tiden var fisket och pärlhandeln Dubais inkomstkällor.

Palatsen är ett praktfullt exempel på den tidens arkitektur och står stolt på Shindagha i mitten på Dubai Creek.

Detta gamla palats (byggdes 1896) var tidigare inte bara Shejkens officiella hem utan även högsätet för regeringen. Läger var mycket strategiskt. Från ovanvåningen hade Shejken och han familjemedlemmar en utmärkt uppsikt över alla båtar som kom in i creeken.

Idag kan man få en god inblick i hur livet kunde vara i börjat på förra seklet tack vare en omfattande fotoutställning och andra dokument som levandegör historien.

En liten del av Shejk Saeeds hus. Vad vi ser är en barjeel, dåtidens luftkonditionering.

Telefon: 04-3937139

 

 

Heritage Village

Här får man ta del av de traditionella hantverken i regionen som vävnader och keramik.  Intill ligger Diving Village.

Telefon: 04-3937151