Family in Dubai


 

FAQ= Frequent Asked Questions

Nedan finner ni några av de vanligaste frågorna som vi brukar få.

Det finns även frågor och svar här

 

Jag vill jobba i Dubai, var skall jag vända mig?

En idé är att komma hit och söka på plats, kombinera resan med semester!

En bra sida att leta på är www.dubizzle.com.

Kontakta olika rekryteringsfirmor.

 

Finns det farliga djur i Dubai?

Det finns en farlig, ganska liten, spindel med ett rött kors på ryggen. Den är sällsynt men kan vara dödlig om den biter små barn. Det finns små, ettriga myror, små kackerlackor, mjölbaggar etc. som gärna gör hembesök. De är inte farliga men inte heller särskilt mysiga att ha i hemmet. Det finns sandormar i öknen, jag har aldrig sett någon men de finns. Vad som är vanligt att göra är att beställa "pest control" (ungefär som anticimex) så kommer de hem och sprutar med något medel ( som antagligen inte är lagligt i Sverige...) var tredje månad, för att hålla ohyran borta.

 

Har ni några tips på skolor som jag kan sätta barnen i? Finns det något särskilt tillvägagångssätt?

Det finns ett "waitlist" -system men ingen får någonsin veta turordningen... Det gäller att ligga på, hälsa på, ringa och att vara helt osvensk, jobbig helt enkelt... Jag själv skulle sätta mitt barn tidigast vid ett års ålder i "nursery" och behålla honom/henne där tills att minst 4 års ålder. Det råder skolplikt från 4 år men många nursery tillåter barnet att stanna upp till 5 år. Många expats bor i Meadows, Lakes och Springs och enligt hörsägen är Raffles i Springs, Lakes och Emirates Hills bra. Våra barn har gått på Kids Cottage på Beach Road och Seashells i Al Barsha och vi är båda mycket nöjda. Min egen dröm är att kunna gå till skolan och dagiset men det är få förunnat i Dubai. Vad gäller skola så har DIA och DAA mycket gott rykte. Var beredd på att det är en stor omställning, nytt land, språk m.m. Låt det ta tid och stressa inte barnen. Nyckeln är språket,  försök att hitta så många engelsktalande kompisar som möjligt så löser sig språket snabbt. Tänk på att barnen inte har samma referensram som du,  ha tålamod med gråt och ilska. Det går i de allra flesta fall över. Du känner ditt barn bäst, var stark och gå på magkänslan. Vi startar senare med vissa saker i Sverige, låt barnen gå en klass lägre om kompetensen stämmer bättre. Grunden är viktigast.

 

Var skall vi bo med barn?

Det är svårt att rekommendera det ena området före det andra  men många skandinavier väljer att bo i Lakes, Meadows eller Springs. Där hittar man promenadvägar, de flesta bekvämligheter som mataffärer, träningslokaler, pool och flera dagis. Det är viktigt att hitta ett boende som ligger någorlunda bra till vad det gäller arbetsplatsen.  Palm Jumeriah är också populärt. Tänk på att välja lägenheterna som ligger mot stranden och inte mot metron. JBR (Jumeirah Beach Residence) är mycket fina och välutrustade lägenheter. Trafiken är ganska hopplös och man kan tillbringa lång tid i köer ut ur de populära bostadsområdena. Försök att få huset nära en utfart till Sheikh Zayed Road och var uppmärksam på var de bygger. Drömmen är att få bo nära en skola men det är svårare då man inte alltid vet på vilken skola barnen hamnar. Sondera terrängen, vill ni har flera barnfamiljer runt om så hälsa på kvällen då de flesta är ute, då ser man lite hur livet ser ut. Knacka på hos en granne. Vi har själva fått den typen av besök och det känns roligt att kunna hjälpa till och ge sin version av vardagslivet i Dubai. Generellt verkar det som att det är fler barn på mindre yta i Springs områdena, husen sitter tätare ihop. I Meadows och Lakes finns det fler enskilda villor och det verkar inte vara samma spring på gatorna av barn. (Undersökningen har inga statistiska belägg men... )

Vet du något företag som verkar bra att anlita för att frakta möbler och prylar till Dubai? Vet du vad det kan kosta på ett ungefär?

När vi flyttade ner 2007 så låg en 40 fots container på 60.000 sek. Vanligtvis så betalar företaget. Se till att företaget inte bara betalar flytten till Dubai utan även hem, även om ni blir uppsagda eller själva säger upp er. En del tar med sig hela bohaget andra köper allt på plats. Stilen på möbler är mer orientalisk och "tung " än hemma. Å andra sidan finns IKEA som kan lätta upp inredningen. Det finns risk att saker går sönder i flytten,  så ta inte med gamla  släktklenoder... Det finns flera flyttföretag och de flesta är hopplösa som t ex Euromovers. GAC, däremot, anses bra.

 

Är det dyrt att leva i Dubai?

Ja och nej. Man unnar sig mer upplevelser här som t ex restauranger, evenemang, hotellvistelser och vattenparker. I Sverige kanske man besöker familj och vänner under långhelger medan man här oftare besöker ett resmål. Vardagen i sig är inte dyrare. En matkasse kostar ca 20 % mindre än i Sverige, såvida man inte handlar ekologiskt för då drar det iväg...

Nu har priserna på hus gått ner och ett 3- bädds townhus i Springs med maidsrum kostar c:a 180 000 dhr/år. 3- bäddshus i Meadowhållss c:a 220 000 dhr/år. Det är viktigt att tänka på alla bitar i kontraktet, dvs försäkringar, sjukvård, hemresor, skolor. Skolpriserna var det som förvånade mig mest. Räkna med 40 000 dhr/år/ barn om de är över 6 år. Dagis ligger på ca 25 000 dhr/år.

Bilar är billigare än hemma, liksom bensinen och servicen.

Allt som är hantverk kostar betydligt mindre än hemma men man kan inte alltid vara så säker på att resultatet blir vad man tänkt sig.

Hushållsnära tjänster som städning är mycket billigare än hemma .

 

Hur får jag tiden att gå på dagarna? Jag är van att arbeta heltid, kommer det att fungera att ”bara” vara hemmafru?

Vi blev båda förvånade när vi flyttade hit över att så många fantastiska kvinnor har lagt sin egen karriär på hold. Det finns väldigt mycket att göra som hemmafru i Dubai. Du sköter oftast rulljangsen i hushållet. Barnen skall köras till och från skolan och aktiviteterna. Körningarna tar mycket längre tid än man kan föreställa sig. Man är mycket mer engagerad i skola/dagis. Det finns coffemornings, SWEA, svenska kyrkan och massor av kurser att ta tag i. Se www.ductac.org .Det är givande och intressant att lära känna mammor från många olika länder. De första sex månaderna så kommer du med största säkerhet att ha fullt upp att fixa och komma in i allt....

 

Måste man själv köpa kök (dvs skåp, ugn, kyl osv) och bygga in?

Det finns ingen regel utan undantag i Dubai. Generellt gäller att skåp finns men vitvaror måste man köpa själv. Har man tur så vill föregående hyrestagare sälja.

 

Jag åker till Dubai på semester. Hotell finns det ju gott om men jag kan inte bestämt mig för vilket område jag skall välja? 

Dubai är vidsträckt men taxi är billligt.  Det finns några public beaches, en vid marinan (Hilton) och två på beach road. Vill ni njuta av strand och bad några dagar så råder jag er att boka ett hotell i nya Dubai /dvs vid Dubai Marina (Sheraton, Le Meridien, Westin, Ritz-Carlton eller Hilton). Atlantis är ett maffigt hotell som ligger längst ut på palmen med både privat strand och en enorm vattenpark. Jumeirah Beach Hotel har en egen strand, en mycket bra kids club och många resaturanger. Försök  pruta för hotellen har inte full beläggning just nu. Är man mer pigg på uteliv och allmänt folkliv så är Bur Dubai att föredra. Ett hotell som är populärt i detta området är "The Adress". Vid Trade Center finns flera bra nattklubbar. (Det finns några bra barer vid marinan också som t ex Buddha Bar.) Är man inställd på shopping är Kempinski hotel vid Mall of the Emirates bra eller Intercontinental hotel vid Festival City. Här ligger dessutom Dubais bästa restaurang (enligt oss), Reflets par Pierre Gagnaire.

Om ni har tänkt att hyra bil så ta med internationellt körkort, tänk på att trafiken är ganska tuff i Dubai.

Det har öppnat flera medelklasshotell såsom IBIS och Holiday Inn Express. Tips är att hyra lägenheter i Dubai Marina/nya Dubai. De ligger nära en public beach och de allra flesta har pool och alla bekvämligheter.

Sen kan man ju alltid vända sig till oss... vi har stenkoll på hotellen.

 

Hur hyr jag ett hus?

Bostadsmarknaden i Dubai liknar ingen annan marknad. En bra sida att titta på är www.dubizzle.com. Där lägger många mäklare och privatpersoner ut sina hus. Det är korta ledtider, helst vill husägarna hyra ut omgående. Att titta flera månader i förväg är svårare. Allt ändrar sig hela tiden. Hyrestagaren betalar arvode till mäklaren som oftast ligger mellan 5-10000 dhr. Alla mäklare kan hyra ut alla hus. Det finns ingen ensamrätt. Huset är inte ”ditt” förrän du fått nycklarna. Mycket kan hända innan. Det är vanligt att de hus som är till uthyrning står öppna. Du kan själv åka runt i områdena och känna på dörrarna. Är det öppet är det bara att gå in. Förhoppningsvis står det en lapp om någon som du kan kontakta utanför. Hitta en mäklare som du tycker känns bra och be honom boka upp en runda med hus. När du hittar ett som är bra, förhandla! Prutmån finns alltid. Lukta och titta, mögel är vanligt. Fråga vilket underhållsbolag som används och få ner på papper att husägaren betalar allt underhåll. Allt går sönder hela tiden. Tips är att INTE använda Emrill som underhållsbolag. Prime Global och Hitches and Glitches är två bra bolag med snabb service. Finns det pool, var noga med att husägaren kontrakterar en poolfirma. Husägaren målar i allmänhet om väggarna om de är slitna. Eventuella sprickor i väggarna skall också fixas av ägaren. Trädgården brukar hyrestagaren ansvara för.  Allt som skall göras innan ni flyttar in måste skrivas ner och datum bestämmas. Det är ändå inte säkert att det är klart...

 

Min pojkvän skall flytta ner och arbeta och jag vill följa med, måste vi gifta oss?

Ja, om du vill stanna mer än 30 dagar. Dubai styrs av Sharialagar och där får man inte bo ihop om man inte är gift. Du får stanna i 30 dagar på turistvisa.

 

Måste jag vara heltäckt när jag går ut i Dubai?

Nej, du måste inte vara heltäckt. På mallsen sitter det skyltar som beskriver att man skall klä sig " korrekt" dvs inte för kort och urringat.