Family in Dubai

FLYTTA

Att flytta eller inte är en nöt att knäcka. Det finns lika många orsaker till flytt som det finns expats i Dubai. Det viktigaste är att alla som flyttar är lite nyfikna och öppna på vad det kan innebära.

I teorin är flytten till Dubai mycket enkel och fungerar enligt följande: Flyttbolaget i Sverige packar ihop och skyddar alla dina tillhörigheter och skriver ordentligt på varje låda vad den innehåller. De skickar allt via en lastbil till en hamn i Europa. Det svenska flyttbolaget ger dig namnet och telefonnumret till det flyttbolag som skall ta över i Dubai. Det kan t ex vara Gac. De är helt seriösa och jobbar efter samma intentioner som de europeiska bolagen. Du kontaktar dem direkt och ger dem dina nya kontaktuppgifter i Dubai. Du behåller en kopia av inventarielistan som du tar med dig i handbagaget.

Bohaget överförs till en kontainer som sätts på en båt. Båtresan tar ungefär fyra veckor. När väl kontainern anländer till Dubai går tullen genom alla lådor, vilket tar ett par dagar. Ett lokalt flyttbolag tar sig sedan an godset och kontrollerar att alla kollin är med. De sänder allt till ditt nya hem i Dubai. Du kontrollerar samtliga kollin efter din lista. Hela proceduren dörr till dörr tar i allmänhet sju veckor. Du öppnar dina lådor och packar upp dina möbler och finner att allt är i perfekt skick. Har man tur fungerar flytten så här.

Vi har träffat familjer som har upplevt den perfekta flytten och är nöjda. Det finns emellertid nästan lika många varianter på flyttproceduren som det finns familjer. När flytten inte fungerar enligt mallen blir livet i Dubai ganska surt. Det är inte särskilt roligt att tillbringa vecka efter vecka i ett hem utan möbler. Det är inte heller enkelt att få någon rätsida på flyttsnurren.

Alla skyller på alla och här behöver man sannerligen ta ifrån tårna och ta till metoder som annars känns avlägsna: Hota, gapa och skrik! Låt gärna en man rycka in, det hjälper! Om ni skulle råka ut för en försening försök ta reda på var "Bill of Lading" befinner sig. Det är ett dokument som flyttfirman här nere måste ha för att få ut möblerna från hamnen. Vanligtvis sänder flyttfirman i ert hemland det när containern går iväg.

På Bill of Lading står var ni kommer från, vart godset skall, vem som är ansvarig etc. När containern når hamnen aviseras detta till en agent som kontaktar flyttfirman. De har då sju dagar på sig att hämta godset. Om de överskrider den tiden så utgår det "böter" per dag. Det ligger i flyttfirmans intresse att få det hämtat.

Klicka vidare i rullgardinen unden den här rubriken och läs om mina erfarenheter.

Vill du få personlig hjälp med att hitta skolor och bostad?


 

För att flyttproceduren skall flyta så smidigt som möjligt kan man tänka på följande:

Övervaka arbetet hemma i Sverige. Var hemma den dagen då ert hem packas ihop och gör stickkontroller här och där. Packa upp en och annan kartong igen för att kontrollera hur mormors gamla servis har blivit inslagen. Ja, jag vet att det låter överambitiöst men det är så tråkigt med trasigt och skadat bohag. Det kan dessutom vara krångligt att få ersättning. Ni sparar mycket tid och bekymmer på att vara ”a real pain in the ass” under flyttpackningen.  Fotografera gärna packproceduren.

Skriv själv utanpå varenda kartong vad den innehåller och från vilket rum den kommer.

Packa själv en låda med leksaker tillsammans med barnen. Den är rolig att packa upp några veckor senare.

Packa inte ner någon alkohol. Det är mycket besvärligt att föra in alkohol i Dubai. Tullprocessen fördröjs enormt.

Packa inte ner cd-skivor eller annat material som har bilder som kan upplevas som provocerande. Allt som anspelar på sex är otillåtet att föra in Dubai.

Skicka aldrig riktigt värdefulla föremål som juveler, skulpturer eller exklusiv konst. Kartonger kan försvinna. Kan man inte ta med sig sin Anders Zorn tavla i bagaget på flyget utan måste skicka den med flyttlasset, så skaffa en specialförsäkring. 

 Köp en skypetelefon i Sverige och ta med hit. Regeringen har blockerat skype.com men köper man sin telefon i Sverige kan man ändå använda skype här. Blockeringen har orsakat ilska eftersom att man från regeringens håll påstår att man bara censurerar internetsidor som kan skada religionen, politiken, moralen eller kulturen i Förenade Arab Emiratet. Skall man tolka det som om vi ägnar oss åt oanständiga telefonsamtal när samtalskostnaden är låg? Man behöver ha programmet Skype på sin dator, alternativt använda en speciell skypetelefon, samt ett användarkonto. Samtalet sker över befintlig internetkoppling och är gratis såvida den du ringer till också har skype. Det går även att ringa till det vanliga telefon- och mobilnätet med hjälp av funktionen SkypeOut, men det är inte helt gratis. Man betalar in på pengar i förväg på ett skypekonto. Dessa samtal blir mycket billigare än att ringa på en vanlig telefon från Dubai, för det är dyrt! 

Köp en Argon radion. Tack vare radion kan du lyssna på tusentals radiostationer på Internet utan att använda en dator. Att ställa in och använda den går lätt. 

Köp knäckebröd, gelatin, pärlsocker, bamsetandkräm, vetemjöl special, välling, d-droppar, favoritkexen, brödkryddor, kryddpeppar, hjorthornsalt, glöggkryddor, vaniljsocker och allt annat som kan vara svårt att hitta i Dubai. Knäckebröd finns på IKEA men bara en sort. Skicka inte kylvaror i flyttlasset, kartongerna står ute i värmen i Dubai.

Det går även att skicka en del av bohaget via flygfrakt. Det kostar en del men det går snabbt. 

Ta med allt som du anser att du inte kan leva utan i ditt bagage på flyget. Det är bättre att ta med favoritkudden än favoritklänningen. Foton på nära och kära känns skönt att plocka fram när man väl har anlänt i mellanöstern. Det kan vara värt att betala för överviktsbagage. Leksaker är billigt här och det finns mycket att välja på. Samma sak gäller kläder. Vi flyttade första veckan i november och jag hade tagit med en massa julpynt. Jag var rädd att vi inte skulle ha fått våra saker innan jul. En jul i ökenland utan julpynt skulle jag inte överleva. 

När ert flytlass anländer till er i Dubai så släpp inte iväg ”flyttgubbarna” innan varje kolli är öppnat och kontrollerat. Allt som är trasigt skall noteras och signeras av er och av dem. En mycket god idé är att fotografera allt som är skadat. Ta tag i flyttbolaget hemma i Sverige och framför klagomålen direkt.

Försök at förhandla er till ett temporärt boende i en möblerad lägenhet i väntan på ert flyttgods.